• Binnen 24 uur verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €49,-*
  • Deskundig advies
  • Groot assortiment snacks en speelgoed
Home » Een tuig of halsband voor mijn hond?

Een tuig of halsband voor mijn hond?

Vaak krijg ik de vraag op de hondenschool wat beter is, een tuig of halsband voor de hond.

Mijn antwoord is simpel: een tuig. Tuurlijk leg ik dan altijd uit waarom een tuig beter is met wandelen en trainen.

 

Halsband

Een halsband zit rondom de hals, hier lopen de luchtpijp, zenuwen, nekwervels, (slag) adres, lymfeklieren en de schildklier. Je kan bedenken dat als er druk op de halsband staat, dat dit niet fijn is voor deze organen en ook pijn kan doen. Wanneer de hals een klap krijgt (de hond trekt opeens of de eigenaar geeft een ruk) kan de hond een blessure oplopen aan de nek.

 

Tuig

Met een tuig heb je bovenstaande problemen niet. Deze zit niet rond de hals, dus houdt deze vrij. Daarnaast verdeelt een tuig de druk rondom de borst en niet op één plek. Het klopt dat een hond meer kracht kan zetten in een tuig, maar met goede training kan je je hond leren niet te trekken aan de lijn.

 

Welk tuig?

Er zijn steeds meer tuigen verkrijgbaar. In prachtige kleuren, leuke motiefjes, met of zonder stof, met of zonder voering. En dan heb ik het nog geen eens over de verschillende soorten: Y – tuig, H – tuig, instaptuig, anti trektuig en ga zo maar even door.

Het tuig wat ik adviseer is het Y – tuig. Dit tuig loopt als een Y over de borst van je hond, tussen de voorpoten door. Het tuig moet over het hoofd heen en klik je achter de voorpoten vast. Dit tuig adviseer ik, omdat dit tuig er voor zorgt dat de bewegingsvrijheid van de hond het grootste is. Zorg dat je kiest voor een Y – tuig wat goed verstelbaar is of laat er 1 op maat maken. Zelf heb ik tuigen op maat laten maken bij Aura4dox. Ze verkoopt verstelbare tuigen, maar maakt ze ook op maat.

Waarom geen H – tuig? Als je kijkt hoe deze zit, zie je dat het tuig vooral over het schouderblad loopt, dat betekent dat de bewegingsvrijheid van de schouder beperkt wordt. Daarnaast is het tuig slecht verstelbaar.

Y-tuig. Foto: Aura4dox

Anti trektuig

Ik wil het nog even over het anti trektuig hebben. Dit tuig zie ik zeer veel de afgelopen jaren en zorgt er voor dat je hond niet trekt. Het klopt inderdaad, als je hond een anti trektuig om heeft, zal hij minder trekken. Heb je wel eens bedacht waarom je hond dan niet meer trekt? Een anti trektuig is gemaakt op druk op plekken die gevoelig zijn: ringen op de schouderbladen en strak achter de voorpoten. Wanneer je hond trekt, ervaart je hond pijn en zal stoppen met trekken. Naast dat dit schadelijk is voor je hond, kan hij blessures oplopen of zelfs gedragsproblemen. Ga op cursus met je hond om te leren niet te trekken aan een gewoon tuig, in plaats van symptoombestrijding met alle gevolgen van dien…

 

En als mijn hond los loopt?

Het is prima om een halsband om te doen als je hond los loopt. Je kan hier de penning aan hangen en eventueel een GPS tracker. Je hond heeft tijdens het loslopen geen last van de halsband. Natuurlijk kan je ook een tuig om laten bij het los lopen. Er is iets meer kans om te blijven hangen aan bijvoorbeeld struiken of tijdens het spelen met andere honden.

 

Waarom geen tuigen in de webshop van Kyno Natuurlijk?

Ik verkoop geen tuigen op de webshop. Dit doe ik bewust niet. Ik vind het belangrijk dat een tuig goed zit en wordt gepast bij aanschaf. Dit is niet mogelijk via internet. Verdiep je in de soorten tuigen voordat je naar de winkel gaat, zodat je weet wat goed is en wat niet.