• Binnen 24 uur verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €49,-*
  • Deskundig advies
  • Groot assortiment snacks en speelgoed
Home » Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?

Het gebeurd wel eens, dat je heerlijk met je hond hebt gewandeld en dat je hond thuis komt met een teek. Teken bij bloedzuigende parasieten en voor de ontwikkeling van de teek is er bloed nodig. Dat is de reden dat een teek bijt.

Soms denk je dat je een spinnetje ziet lopen of zitten op je hond, soms lijkt een teek daar ook heel erg op. Een teek is rond / ovaal en plat. Een volgezogen teek is bolvormig, sommigen vinden het op een kiezelsteentje lijken.

Teken komen het gehele jaar voor, maar het meest van maart tot en met oktober. Dan zijn de teken actief. Teken zitten overal, gras, varens en lage struiken. Zeker als je hond daar lekker door heen rent, heeft hij de meeste kans op een teek.

Een teek verwijderen

Wat heel belangrijk is, is dat je de teek niet plet of stuk maakt. Elke manipulatie kan de teek doen braken. Je verhoogt zo het risico op besmetting. Trek de teek er in één beweging uit met een tekentang naar keuze.

Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekentang.

  • Knijp een teek niet plat
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. 
  • Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
  • Draai niet aan een teek.

Tekenpen (foto tekenbeten.be)

Tekentang (foto tekenbeten.be)

Er zijn verschillende tekentangen te koop. De tekenpen vind ik zelf heel prettig om te gebruiken bij honden. Deze kan je met één hand goed bedienen en met je andere hand de vacht van je hond weghouden. Daarnaast is de tekentang ook een zeer goede tang om de teek mee te verwijderen. Het is heel persoonlijk welke tekentang voor jou het beste werkt.

Lukt het niet om de teek te pakken, omdat deze nog te klein is, wacht dan nog even. Ga niet aan het lichaampje zelf zitten van de teek. Hiermee verhoog je het risico op besmetting!

Een EHBOngemakken kit bevat een tekentang. Tevens bevat deze kit essentiële middelen om in huis of op reis te hebben voor je hond.